Gesloten
woensdag: 08:15 - 21:00
  • maandag:08:15 - 21:00
  • dinsdag:08:15 - 21:00
  • woensdag:08:15 - 21:00
  • donderdag:08:15 - 21:00
  • vrijdag:08:15 - 17:00

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage en compressietechnieken, die vaak aangevuld worden met zwachtels of een steunkous en oefentherapie. (zie beweegprogramma oncologierevalidatie)

De behandeling richt zich op de vochtophoping in het lichaam en helpt het vocht af te voeren. De patiënt leert vaak zelf, of met hulp van een partner, thuis de behandeling uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk te leren hoeveel en welke bewegingen er uitgevoerd moeten en mogen worden. De oedeemtherapeut helpt u in het vinden van de juiste balans in belasting.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwit en vocht in het onderhuidse weefsel, ontstaan door een verstoring van de transportcapaciteit van het lymfesysteem.

We kennen verschillend vormen van oedeem:

1. Verstoring die aangeboren zijn (primair oedeem); tijdens het groeien van het lichaam is de aanleg van de lymfebanen niet goed meegegroeid.

2. Verstoring ontstaan door schade die later toegebracht is (secundair oedeem); het systeem functioneert niet meer zoals voorheen. Dit kan ontstaan door het weghalen van lymfeknopen bij een behandeling voor kanker, door een trauma, of omdat de spieren hun pompfunctie niet goed genoeg meer kunnen uitvoeren.

3. Lipoedeem. Een chronische aandoening die vaak pijnlijk is. Door de verstoring in de vetaanmaak en het moeilijk afvoeren van vocht, hopen vet en vocht zich onderhuids op. Bij deze vorm van oedeem is buiten het afvoeren van vocht ook het trainen van de spieren en goede voeding belangrijk.

De oedeemtherapeut kan u helpen bij het verminderen of verhelpen van de klachten, ontstaan als gevolg van de verschillende vormen van oedeem. Informatie over deze specialisatie geschikt voor patienten:  https://nvfl.kngf.nl/Patienten

Informeer bij onze fysiotherapiepraktijk naar de mogelijkheden.

We zijn hiervoor aangesloten bij het oncologie netwerk Goeree-Overflakkee: www.onconetwerk.wixsite.com/goeree-overflakkee

We zijn aangesloten bij:

  • NVLF (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncolgie)

Uw therapeut

Maak een afspraak